Veelgestelde vragen

Hier kun je zoeken in de meest gestelde vragen over de dienst passend lezen in de Bibliotheek.

Vragen over het aanmelden

Ik heb me aangemeld voor de dienst passend lezen, krijg ik nog een bibliotheekpas of ander bewijs van mijn inschrijving?
Je kunt inloggen met de gegevens van je bibliotheekpas van de bibliotheek waar je bent ingeschreven. Voor de dienst passend lezen krijg je geen andere bibliotheekpas of inschrijfbewijs.

Hoe word ik bibliotheeklid?
Om gesproken boeken bij de Bibliotheek te kunnen lenen heb je een geldig lidmaatschap bij een openbare bibliotheek in Nederland nodig. Nog geen lid? Zoek hier een Bibliotheek bij jou in de buurt.

Aan mijn bibliotheek heb ik al verklaard een leesbeperking te hebben, waarom moet ik dit hier weer verklaren?
De Verklaring Leesbeperking moet ook in het systeem van de dienst passend lezen bekend zijn om je toegang tot deze dienst te geven.

Vragen over inloggen

Ik ben de pincode of wachtwoord van mijn bibliotheekpas kwijt?
De pincode is dezelfde code als die waarmee je inlogt om bijvoorbeeld je boeken te verlengen bij jouw bibliotheek. Hoe deze code is opgebouwd en of er een code of wachtwoord gebruikt wordt scheelt per bibliotheek. Als je nog niet eerder bent ingelogd op de website van je bibliotheek en geen idee hebt wat je pincode is, kun je nog een van de volgende veel voorkomende opties proberen:

 • Je pincode is opgebouwd uit je geboortedag en de laatste twee cijfers van je geboortejaar. Bijvoorbeeld: 0772 voor de datum 7 augustus 1972.
 • Je pincode is opgebouwd uit je geboortedag en geboortemaand. Bijvoorbeeld 0708 voor de datum 7 augustus 1972.
 • Je pincode bestaat uit je volledige geboortedatum, gescheiden door schuine strepen. Bijvoorbeeld 07/08/1972.
 • Je pincode bestaat uit je volledige geboortedatum zonder schuine strepen, dus bijvoorbeeld 07081972.

Het wachtwoord is dezelfde code als die waarmee je inlogt om bijvoorbeeld je boeken te verlengen bij de bibliotheek. Het wachtwoord heb je zelf aangemaakt in het systeem van de bibliotheek waar je lid bent. Als je je wachtwoord of pincode kwijt bent of niet meer weet, dan kun je contact opnemen met de bibliotheek waar je bent ingeschreven om je pincode opnieuw aan te vragen.

Ik heb me aangemeld voor de dienst passend lezen en kan nu geen boeken meer beluisteren of op mijn boekenplank zetten en krijg nu een melding dat ik niet aan de voorwaarden voldoe?
Na aanmelding ben je voorlopig geaccepteerd en kun je van de dienst gebruikmaken. Bibliotheekservice Passend Lezen heeft later contact met je opgenomen en daaruit is gebleken dat je niet voldoet aan de criteria om van de dienst gebruik te maken. Ook kan het zijn dat Bibliotheekservice Passend Lezen je niet kon bereiken waardoor niet vastgesteld kan worden of je aan de criteria voldoet. Indien je account geblokkeerd is omdat Bibliotheekservice Passend Lezen je niet heeft kunnen bereiken en je hebt wel een verklaring leesbeperking dan kan je zelf contact opnemen met Bibliotheekservice Passend Lezen via het contactformulier zodat alsnog kan worden vastgesteld dat je aan de criteria voor het hebben van een leesbeperking voldoet.

Vragen over het lenen

Wat zijn de uitleenvoorwaarden van de gesproken boeken?
Je mag een gesproken boek zolang lenen als je wilt. Echter mag je maximaal 15 boeken tegelijk op je boekenplank hebben staan. Als je dit maximum hebt bereikt kun je zelf desgewenst boeken verwijderen van je boekenplank en andere boeken toevoegen. Het is dus niet nodig om een gesproken boek te verlengen, je mag het zolang lenen als je wilt. Voor je het boek toevoegt, kun je een audiofragment beluisteren zodat je kunt beoordelen of je het boek daadwerkelijk op je boekenplank wilt zetten.

Als ik zoek in de catalogus vind ik alleen gesproken boeken?
Dat klopt, bij de Bibliotheek Passend Lezen kan in de catalogus alleen gezocht worden in de gesproken boeken, voor mensen met een leesbeperking. Als je op zoek bent naar het reguliere assortiment van de Bibliotheek, ga dan naar de homepage van de Bibliotheek.

Vragen over het beluisteren

Hoe kan ik een boek beluisteren?
Met de online player kunnen gesproken boeken in streaming vorm afgespeeld worden, dit kan op een computer of laptop, maar je kunt ook vanaf een tablet of smartphone naar de site gaan. De player start je door te klikken op de knop “Beluisteren”. Het boek wordt automatisch geladen in de online player, dit kan enkele seconden duren. Zodra het boek is geladen wordt de titel ervan genoemd.
Is het boek al eerder geladen, dan kan het afspelen worden gestart vanaf het punt waar je de laatste keer gebleven bent (het begin van desbetreffende pagina).

NB. Als het laden van het boek veel te lang duurt, dan kan de toetshandeling Ctrl-F5 (vernieuwen) mogelijk helpen.

Kunnen de gesproken boeken ook gedownload worden op mijn computer?
Nee, de gesproken boeken kunnen alleen via streaming beluisterd worden.
Tip: beluister gesproken boeken altijd via een wifi-verbinding om het datagebruik van je mobiele bundel onder controle te houden.

Is er ook een app waarmee ik de boeken kan beluisteren?
Nee, bij deze dienst kun je op dit moment alleen via de online player boeken beluisteren.

Er is een probleem met dit boek, er mist een gedeelte?
Dat is vervelend, zou je dit willen melden via het contactformulier (graag hierbij vermelden welk deel/hoofdstuk er mist), dan kunnen we het boek nakijken en indien mogelijk laten repareren.

Het boek wil niet afspelen?
Dat is vervelend, gebeurt dit alleen bij dit boek of ook bij andere boeken die op je boekenplank staan.
Als het bij alle boeken gebeurt controleer dan of je de juiste programmatuur hebt (zie technische vragen). Gebeurt het alleen bij dit boek, zou je dit willen melden via het contactformulier. Graag vermelden wat er precies misgaat en op welk apparaat met welke browser je het boek beluistert.

Het boek stopt halverwege?
Dat is vervelend, wordt er steeds op dezelfde plek gestopt? Je kunt even proberen om de website opnieuw op te starten en het boek opnieuw te beluisteren. Lukt dat niet dan graag melden via het contactformulier. Graag vermelden waar het boek stopt en of dat steeds op dezelfde plek is en op welk apparaat met welke browser je het boek beluistert.

Kan ik gesproken boeken beluisteren in het buitenland?
Ja, het is mogelijk om gesproken boeken te beluisteren vanuit het buitenland. Houd wel rekening met het volgende:

 • De gesproken boeken zijn alleen via streaming te beluisteren. Als er geen gebruik gemaakt wordt van een wifi mogelijkheid kunnen de kosten voor dataverkeer (afhankelijk van je mobiele abonnement) in het buitenland snel oplopen.
 • Om gebruik te kunnen maken van de gesproken boeken van de Bibliotheek moet je lid zijn van een openbare bibliotheek in Nederland. (Lid worden van een openbare bibliotheek kan niet digitaal vanuit het buitenland).

Vragen over de online player

Moet de player geïnstalleerd worden op mijn computer?
De player hoeft niet apart geïnstalleerd te worden, deze wordt automatisch geladen vanaf de server zodra je op “Beluisteren” klikt bij een boek. De player wordt ondersteund door de platformen Windows, Mac OS X en Linux en werkt met recente versies van de bekende browsers, bv. Internet Explorer, Safari, Firefox, Chrome en Arora.

Zijn er voorwaarden waar mijn computer aan moet voldoen?
Voor het gebruik van de player moet er een aantal essentiële zaken op je computer aanwezig zijn. Naast luidsprekers of aansluiting voor een koptelefoon dient er specifieke programmatuur aanwezig te zijn die ook nodig is voor bijvoorbeeld het afspelen van muziek op de computer. Deze programmatuur is vaak standaard aanwezig.

Hoe kan ik navigeren binnen het boek?
Er kan op twee manieren genavigeerd worden binnen een boek:

 1. Via de niveaus: naast de afspeelknop, zijn de navigeerknoppen van het boek de belangrijkste functies van de player. Je hebt de mogelijkheid om naar een volgend of vorig hoofdstuk of naar een vorige of volgende pagina te springen. Tevens heb je de mogelijkheid om binnen een pagina op zinsniveau of sprongen van 30 seconden (afspeeltijd) te navigeren. Met de toetsen ‘niveau omhoog’ en ‘niveau omlaag’ kun je - ook tijdens het afspelen - het niveau waarop je wilt navigeren instellen. Er wordt dan direct gezegd op welk niveau je navigeert.
 2. Via de inhoud: je kunt ook door het boek navigeren via de inhoudsopgave. Bij het laden van het boek wordt de inhoudsopgave van de DAISY-titel getoond in het scherm van de player. Met de pijltjes- of de tabtoetsen kan je door de inhoudsopgave lopen en vervolgens het gewenste item selecteren. Bij gebruik van de muis, kan je in de inhoudsopgave direct het gewenste hoofdstuk of artikel selecteren door er op te klikken.

Kan ik het leestempo wijzigen?
Je kunt het tempo van de voordracht wijzigen met de toetsen ‘langzamer’ en ‘sneller’. De stapjes waarin dit kan is niet eindeloos. Je hoort een piepsignaal als je niet verder kunt. Met de toets ‘normale snelheid’ (ctrl + shift + n) kun je het leestempo in één keer weer op het standaard tempo zetten.

NB. De functie om het leestempo te wijzigen werkt niet onder alle browsers. Indien het instellen van de afspeelsnelheid niet mogelijk is, worden de knoppen voor vertragen en versnellen niet getoond. De afspeelsnelheid staat dan op de standaard snelheid.

Wat zijn de sneltoets combinaties van de online player?
De online player kent vaste sneltoets-combinaties voor alle functies. Dit zijn achtereenvolgens:

 • Ctrl + shift + spatie = afspelen-pauze
 • Alt + shift + v = volgende
 • Alt + shift + t = vorige
 • Alt + shift + h = niveau omhoog
 • Alt + shift + l = niveau omlaag
 • Alt + shift + s = langzamer
 • Alt + shift + w = sneller
 • Alt + shift + e = normale snelheid
 • Alt + shift + p = toon help-pagina

NB. Helaas kan niet gegarandeerd worden dat de player in alle gevallen op de sneltoets-combinaties zal reageren. Als je met aanpassingssoftware werkt, zoals JAWS, Hall of Supernova, heeft deze software al tal van toetscombinaties in gebruik. Hierdoor zullen sommige sneltoets-combinaties geen effect hebben.

De player doet het niet of geeft een foutmelding, wat nu?
Het kan voorkomen dat de player het niet doet of een foutmelding geeft. Dit is dan niet altijd een fout van de player, maar kan ook veroorzaakt worden door het ontbreken van bepaalde programmatuur. Werk je onder Windows dan is in de regel Windows Media player aanwezig waar de player dan gebruik van maakt. Browsers als Firefox en Safari onder Windows hebben wellicht een speciale Windows media plug-in nodig om Windows media te kunnen gebruiken. Indien u voorkeur heeft voor het gebruik van Safari of Firefox onder Windows en in deze browsers zijn de knoppen voor versnellen en vertragen niet aanwezig dien je een plug-in te installeren. Deze is hier te vinden.
Als je Apple MacOsX gebruikt of Linux dan wordt voor het afspelen gebruik gemaakt van Flash-player of html5. Zijn beide mediaplayers niet aanwezig of de plug-ins niet geïnstalleerd, dan krijg je hier een melding van en een scherm in beeld met links waar je deze mediaplayers gratis kunt downloaden.

Vragen over retourneren

Hoe verwijder ik een gesproken boek van mijn boekenplank?
Als je ingelogd bent en naar je boekenplank gaat, zie je bij elk boek de knop “Boek verwijderen” staan. Als je hier op klikt dan verwijder je het betreffende boek van je boekenplank.

NB. Boeken die verwijderd zijn van je boekenplank kun je nog wel vinden via “Eerder geleend”. Vanuit deze optie kun je doorklikken naar de detailpagina van het boek en van daaruit kan het boek weer worden toegevoegd aan de boekenplank om te beluisteren.

Kan ik te laat zijn met het inleveren van mijn gesproken boeken?
Nee, je kunt de gesproken boeken lenen zolang je nodig hebt om het hele boek te beluisteren. Je bepaalt zelf wanneer je ze verwijdert van je boekenplank.

Vragen over passend lezen in de Bibliotheek

Wat is het verschil tussen de dienst passend lezen in de Bibliotheek en Bibliotheekservice Passend Lezen?
Bij de dienst passend lezen in de Bibliotheek kunnen leden van een openbare bibliotheek met een leesbeperking via streaming op de computer gesproken boeken uit de collectie van Bibliotheekservice Passend Lezen beluisteren. Het beluisteren van de gesproken boeken gebeurt via de site www.bibliotheek.nl/passendlezen.

Bij Bibliotheekservice Passend Lezen kunnen mensen met een leesbeperking gebruikmaken van de volledige collectie van Passend Lezen. Deze collectie omvat meer dan 70.000 gesproken boeken (streaming en Daisy-roms) en een uitgebreide selectie van kranten en tijdschriften. Aanvullend zijn er ruim 12.000 braille boeken verkrijgbaar. De collectie is exclusief beschikbaar voor mensen met een leesbeperking. Een lidmaatschap bij Bibliotheekservice Passend Lezen kost € 30,- per jaar. Meer info is te vinden op www.passendlezen.nl.

Wat is het verschil tussen een gesproken boek en een luisterboek?
Een gesproken boek en een luisterboek lijken veel op elkaar, maar zijn niet helemaal hetzelfde. We zetten de verschillen voor je op een rij.
Gesproken boeken:

 • zijn exclusief verkrijgbaar voor mensen met een leesbeperking en zijn volledig afgestemd op hun wensen
 • worden op een rustig tempo ingesproken, zonder al te veel intonatie
 • maken het mogelijk door het boek te navigeren om bijvoorbeeld naar een volgend hoofdstuk te gaan

De gesproken boeken zijn alleen voor mensen met een leesbeperking. Waarom is dat, ik heb geen leesbeperking maar ben ook geïnteresseerd in deze boeken?
Uitgevers verstrekken ons de rechten om de boeken om te zetten naar passende leesvormen, waaronder gesproken boeken. Deze rechten krijgen we onder de strikte voorwaarden dat boeken in passende leesvormen alleen ter beschikking worden gesteld aan mensen met een leesbeperking. Mensen die geen leesbeperking hebben kunnen gebruikmaken van (commerciële uitgaven van) luisterboeken, zoals de LuisterBieb.

Waarom is een Verklaring Leesbeperking nodig?
Deze Verklaring is nodig i.v.m. afspraken met de uitgevers van de boeken.

Zijn er gesproken boeken in andere talen beschikbaar?
Het merendeel van de gesproken boeken is Nederlandstalig, er is een beperkt aanbod aan Engels-, Frans-, Duits- en Friestalige gesproken boeken.

NB. Het is niet mogelijk om specifiek te zoeken op boeken in een bepaalde taal. Wel bestaat – afhankelijk van de zoekterm die je hebt ingevoerd/de resultaten van de zoekactie – de mogelijkheid om de zoekresultaten te verfijnen op taal.

Hoe kan ik me afmelden?
Je kunt je afmelden van de dienst passend lezen door het contactformulier in te vullen met daarin het verzoek om je af te melden.

Handig! Instructievideo

We hebben een instructievideo ontwikkeld waarin de werking van deze website stapsgewijs wordt uitgelegd. De video is hier te vinden.

Staat je vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier. Wij helpen je graag!